
Henry Kops
“De Kleine Wereld is een grote brede buurtschool in Moerwijk. Tien jaar geleden ben ik hier begonnen. Het was een zwakke school en de opdracht was om er een mooie school van te maken. Dat hebben we gedaan, met een strak verbeterplan en geholpen door een team van mensen met hart voor kinderen. En door nieuwbouw. Het is nu een succesvolle school.”
“De school is de spil van de wijk. Tien jaar geleden hadden we vooral veel Marokkaanse en Antilliaanse kinderen. Inmiddels hebben we kinderen uit alle windstreken, met allerlei verschillende achtergronden. Nationaliteiten die elkaar niet altijd verstaan, letterlijk en figuurlijk. Ook veel kinderen die het thuis moeilijk hebben, soms ook gedragsproblemen.”
“Als je je leerlingen verder wilt helpen, moet je weten wat ze meemaken, hoe hun leven eruitziet. Hoe ze zich moeten splitsen tussen thuis, de straat en school. Ik kom zelf van de straat, dat maakt het makkelijker om aansluiting te vinden. Maar het is niet elke leerkracht gegeven om het kind zo te zien. Veel kinderen komen uit arme gezinnen. Je moet op een andere manier naar deze kinderen kijken. Urban education en De Transformatieve School sluiten daarbij aan.”
Hoe krijgt dat vorm bij jouw school?“De school is belangrijk voor de buurt. We doen veel aan sport en we hebben 6 uur extra leertijd met vakken om talenten van kinderen te ontwikkelen. Met veel aandacht voor socialisatie en samenwerken. Aan de school ligt een sporttuin die we exploiteren. Daar wordt tot in de avond gebruik van gemaakt.”


“We werken samen met coaches van buiten die kinderen uit groep 7 en 8 begeleiden en voorbereiden om het voortgezet onderwijs. Met name leerlingen die we in het vizier hebben omdat ze kwetsbaar zijn. Vorig jaar hebben we leerkrachten coaching geboden voor betere interactie in de klas.”
Waarom is De Kleine Wereld aangesloten bij het Platform Urban Education?“Ik werd gebeld door Jeroen Bos van het Rijswijks Lyceum. Die was toen bezig met de oprichting. De filosofie van Iliass El Hadioui en De Transformatieve School sluit helemaal aan bij waar wij mee bezig waren. Ook al zijn we een basisschool. Je merkt dat de straat steeds vroeger de school binnenkomt. Daar moeten we op inspelen.”
Wat is de meerwaarde van het platform?“Het is belangrijk dat docenten zich ervan bewust zijn dat de straat de school binnenkomt. En dat je weet hoe je daarmee om kunt gaan. Zeker voor het middelbaar onderwijs, anders loop je als leerkracht het risico dat je iets overkomt. Bij ons geldt dat minder. Het is wel interessant om te zien hoe andere scholen met deze problematiek omgaan.”
Wat verwacht je van het platform Urban Education?“Ik hoop dat het bijdraagt om kansenongelijkheid te verminderen. Dat is nu nog actueler dan 5 jaar geleden, nu het economisch minder gaat. Maar eigenlijk moet het beginnen met versterken van de positie van leerkrachten en schoolleiders. Dat is aan de politiek.”